Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün taneçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, hayırlı bir aromaya ve prezantabl yanmayı katkısızlayacak taçıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf masumca yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk nöbet TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu koca miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yavuz purolar olarak nitelendirilseler de biröte bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro derunerken en özen etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet harbi bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız zevk yada zevk maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve derunime amade alıkoymak derunindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her çağ mefkûre nem değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri ortada derunilen bir puro mefkûre nem değerlerinde deruniliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça oranlı ve derunilebilir en komple değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan zevk aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken sair bir nefer bu nem değerinin puroya yazık edilen bir boy bos bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla omuz omuza bu %10 luk nem başkalıkı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değmeseleimi purolarına pert verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu olası evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değmeseletirmektedir diye soracak olursanız kısaca bildirmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, kötü azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, derunimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna çağ ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yavuz boy bos bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz ortalama 6 kamer içinde meselelevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem verme üzerine kurulu bu sistem sıcaklıktan bağımsız olmadığı derunin belirli bir çağ içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız olası evetğunca okkalı alev değmeseleimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti tedarik etmek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu boy bos iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o çağ sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içine dağıtılır ve nem in devamlı ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile omuz omuza tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek derunin en yavuz seçenek olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem nem ahiz hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya sarrafiyelamıştır. Akşam gündüz yada mevsim geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çalışarak mıhlı bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.